Pääkirjoitus: Inspiraatio – luovan tekijän työkalu

09.11.2023

Tämä on maistiainen Luovuustilassa #3: Inspiraatio-lehden sisällöstä. Lataa maksuton lehti koneellesi, niin pääset käsiksi kaikkeen sisältöön.


Kaiken luovan työn taustalla on se jokin, joka innoittaa luomaan. Inspiraatio. Mutta mitä inspiraatio oikeastaan on?

Aikojen saatossa inspiraatiota on pidetty esimerkiksi jumalallisena ohjauksena, muusien lahjana, alitajuisina psykologisina konflikteina ja hulluutena. Sanana inspiraatio viittaa sisäänhengitykseen.

Hengityksestä voikin vetää suoran analogian luomiseen: pitää hengittää ensin (jotain innoittavaa) sisään, jotta voi hengittää (luovan työn tuloksen) ulos.

Aloittavat kirjoittajat tuskailevat usein tyhjän paperin edessä odottamassa, koska he ajattelevat, että kirjoittaa voi vasta kun "inspiraatio iskee". Aloittaminen on vaikeaa, jos ei huomaa, että inspiraatio iski jo silloin kun istuit alas paperisi ääreen. Kyse ei ole enää inspiraation puutteesta.

Luovan alan ammattilaisella ei ole varaa jäädä odottelemaan inspiraatiota. Deadline on paras muusa: niin kauan kuin hyvät ideat ja kaunis hymy eivät käy maksuvälineistä ruokakaupassa, työt on saatava tehtyä inspiraatiosta huolimatta.

Tarkoittaako se, että luovat ammattilaiset kykenevät luomaan uutta ilman inspiraatiota?

Ei suinkaan. Luovan työn tekijä vain joutuu rakentamaan inspiraatiosta itselleen työkalun. Eikä siinä kaikki: työkalua pitää oppia vielä käyttämään.

Vaikein osuus onkin käytön opettelussa, koska eri ihmisille toimivat erilaiset keinot. Ihmiset inspiroituvat erilaisista asioista, ja sama asia voi innoittaa eri ihmiset täysin erilaisiin lopputuloksiin.

Luovan työn tekijällä inspiraatio-työkalu pitää sisällään monia osia: avoimuutta, uteliaisuutta, kykyä innostua ja ajatella luovasti, halua luoda jotakin uutta, taitoa muuntaa idea joksikin havaittavaksi ja koettavaksi.

Kaiken takana on taipumus nähdä mahdottomuuksien sijaan mahdollisuuksia: Mitä tästä voisi tulla? Mitä voisi olla?

Kun inspiraatio on työkalu, sitä ei tarvitse jäädä odottamaan, vaan sen voi ottaa työkalupakista käyttöön aina kun tarve on.

Se ei tarkoita, etteikö mikään voisi enää tulla luovan tekijän ja luomisen väliin. Joskus sitä saattaa nimittäin alkaa huomaamattaan hengittää liian pinnallisesti. Hengitysharjoitukset ja luovat tauot onkin kirjattu inspiraatio-työkalun käyttöohjeisiin.

Loput ohjeet on ripoteltu tämän lehden sivuille.


Johanna Berlin

päätoimittaja


Lataa Luovuustilassa #3: Inspiraatio alta.